Artikelen
In memoriam

Bert Kloosterman overleden

1 mei 1940 – 10 december 2022
‘Een hoofdredacteur van statuur’

Bert Kloosterman is overleden,  maar leeft voort  in onze gedachten

Bert Kloosterman is van 2004 tot 2015 werkzaam geweest op de redactie van De Natuur Uw Arts, een uitgave van de Stichting Natuurlijk Welzijn in Epe.

Toen Bert in 2004 toetrad tot de redactie van De Natuur Uw Arts, had hij zijn sporen al verdiend op het gebied van verpleging en verzorging. Zo was hij directielid bij diverse opleidingsinstellingen en was hij actief geweest in de bedrijfsgeneeskunde. Daarnaast bekwaamde hij zich in de vele facetten van de natuurgeneeskunde.
Samen met zijn vrouw Herma runde hij jarenlang zijn Centrum 'Gezond Beter Worden' in Winterswijk, dat bezocht werd door patiënten uit een wijde omgeving.

Een half jaar na zijn toetreden tot de redactie ontstond de vacature van hoofdredacteur.
Bert wierp zich op om deze functie op zich te nemen. Onder zijn hoofdredacteurschap, van begin 2005 tot eind 2014, brak er een periode van stabiliteit aan, waar de redactieleden nog steeds met veel plezier aan terugdenken.
Berts inzet en zijn gevoel voor humor leverden een positieve bijdrage aan de werksfeer.
Die humor, gecombineerd met zijn goede contactuele eigenschappen, leverde ook nog eens veel kopij op voor ons magazine.

Bert stond voor de collega’s van de redactie altijd klaar met raad en daad. Wij putten graag uit zijn brede kennis over diverse medische onderwerpen, en als we zelf eens een medisch probleem hadden, wees Bert ons de weg.

Zijn artikelen – in al die jaren meer dan zeventig – stonden borg voor variatie en waardevolle onderwerpen; in elke editie van ons magazine stond wel een interessant stuk van Bert.
Hij schreef vaak over de ‘cholesterolleugen’, wat toentertijd een gedurfd onderwerp was, gezien de tegengestelde mening van de reguliere sector. Een ander terugkerend onderwerp was de ziekte van Lyme, waarover hij schreef als therapeut (en ervaringsdeskundige).

In editie 235 van januari / februari 2015 schreef Bert een ‘oud-en-nieuw’-stukje, waarin hij inging op zijn aftreden per eind 2014. Hij memoreerde fijn en vruchtbaar te hebben samengewerkt met de redactieleden. Bert was toen al tegen de 75, een mooie leeftijd om het werkzame leven af te bouwen.
Echter, gezondheidsproblemen speelden toen ook al een rol en die namen in de loop van de laatste acht jaar meer en meer toe. Bert wilde het leven niet loslaten, maar hij heeft op 10 december 2022 toch het aardse bestaan moeten opgeven.

Wij kijken met warme gevoelens terug op de periode dat Bert, samen met Herma, een positieve rol speelde in onze levens.
Bert, namens allen, hartelijk dank voor alles.

Hans Kragt, oud-eindredacteur