Artikelen

De kracht van de appel

De meeste vezels en antioxidanten zitten in de schil.

Er zijn heel veel verschillende soorten appels, maar ondanks de grote verscheidenheid hebben ze allemaal ongeveer dezelfde eigenschappen: elke appel is zowel een voedingsmiddel als een dorstlesser. Daarnaast is elke appel een bron van vitaminen en mineralen èn bovendien bruikbaar als geneesmiddel.

An apple a day keeps the doctor away. Een oud Engels gezegde. Waar komt dat eigenlijk vandaan?
Laten we eerst eens kijken naar de voedingswaarde. Appels bevatten veel vitaminen en mineralen. Vooral vitamine B en C en de mineralen kalium, calcium, fosfor en ijzer zijn ruimschoots aanwezig. Vitamine B is belangrijk voor gezonde rode bloedcellen en een gezond zenuwstelsel. Vitamine C is een sterke natuurlijke antioxidant, die de schade van vrije radicalen in het lichaam kan blokkeren en de weerstand vergroot.

Vezels en schillen
Appels bevatten ook veel voedingsvezels. Deze helpen de ontwikkeling van bepaalde ziekten te voorkomen en houden de hoeveelheid cholesterol in het bloed in balans. De meeste vezels en antioxidanten zitten in de schil. Daar is de concentratie aan waardevolle inhoudsstoffen het hoogst. De schil bevat ongeveer 5x zoveel vitamine C en ijzer als het vruchtvlees.

appel schil in bakje water
Vaak worden de schillen van de appel weg­gegooid. Dat is jammer! Je kunt de (onbespoten) schillen nog goed gebruiken:

  • Kook de schillen in water met enkele kruiden en specerijen zoals kaneel, venkel, laurier en jeneverbessen. Laat het ongeveer 10 minuten zacht doorkoken voordat je het zeeft en je hebt een supergezonde èn lekkere thee. Ook lekker om koud te drinken.
  • Laat de appelschillen drogen en maak er in de winter thee van.
  • Maal de gedroogde schillen tot poeder en gebruik een theelepel per dag als gezond multi-complex.  Dit gedroogde appelpoeder is overigens ook te koop. Strooi het bijvoorbeeld over kwark, yoghurt of appelmoes.

Geneeskracht
In oude kruidenboeken wordt de appel bij diverse lichaamsklachten aangeraden, maar ze kan ook worden gebruikt om klachten te
voorkomen. Niet alleen bij fysieke klachten maar ook bij mentaal ongemak is de appel van waarde.
Zo is het verstandig om een appel te eten als je ergens mee zit. Rustig kauwen is van belang.
De appel laat je helder denken, geeft evenwicht, zelfbeheersing en levenskracht. Appelschillen kalmeren de zenuwen, geven kracht bij oververmoeidheid en zorgen voor een gezonde slaap.


Maar appel werkt ook bij fysiek ongemak.
Ze werken licht laxerend en vocht afdrijvend waardoor giffen afgevoerd worden en het bloed gezuiverd wordt. Wie aan reuma of jicht lijdt wordt geadviseerd appelschilthee te drinken (zie recept pagina 37).
Jongen eet appelDagelijks een appel eten laat de bloeddruk dalen en brengt de bloedsuikerspiegel in balans. Bovendien reinigt het eten van een appel het gebit.
Maar daarmee is nog niet alles gezegd. De appel heeft ook een samentrekkende werking. Deze zorgt ervoor dat zwellingen kunnen
verminderen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld schijfjes appel of een watje met appelsap een tijdje op de zwelling leggen. De appel is ook in staat om huidweefsels te herstellen. ’s Morgens op de nuchtere maag en ’s avonds voor het slapen gaan heeft de appel het meeste effect. Een appel werkt wat verkoelend; ben je kouwelijk, dan kun je beter kiezen voor warme appelthee of appelmoes met kaneel. Natuurlijk zijn onbespoten appels verreweg het beste.
Ondersteunen van de spijsvertering Dagelijks 2 (onbespoten) appels eten is een goede gewoonte. Voorwaarde is wel dat je goed kauwt, want dan worden de speekselklieren en de maagsapklieren geactiveerd en die helpen het lichaam bij de spijsvertering.
Vroeger kreeg je bij vette spijzen appelmoes opgediend om de spijsvertering te helpen met het verteren van dat voedsel. Men wist dat de appel bij alle maag- en darmkwalen een positieve uitwerking had. Bij verstopping of diarree die veroorzaakt wordt door slechte voeding, is de appel in staat de spijsvertering te herstellen.


Zo’n eenvoudig stukje fruit en dan zo’n krachtige werking. Gelukkig ook nog eens in het algemeen ruimschoots voorhanden.
Eigenlijk geen enkele reden om er geen gebruik van te maken.

Andrea Bleeker
Bron: www.Kruidenmassages.nl