Artikelen

Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood is één van de meest lekkere boletensoorten. De eetbare én medicinale mogelijkheden ervan zijn ontelbaar. Deze paddenstoel kan daarom veel betekenen voor je gezondheid.

Het is een paddenstoel die behoort tot de boleten. Boleten zijn symbioten:
zij leven langdurig samen met bomen, tot wederzijds voordeel. Daarom vind je eekhoorntjesbrood ook altijd in de nabijheid van bomen. Eekhoorntjesbrood is door middel van mycelium verbonden aan de wortels van een eik, beuk of naaldboom in de buurt.

Een boleet dus, waarmee je gelijk weet dat het een buisjeszwam is. Te herkennen aan de dicht op elkaar staande buisjes onder de hoed, die op een spons lijken. Als wilde paddenstoel
verschijnt hij/zij meestal aan het begin van de zomer en is vindbaar tot aan het einde van de herfst.

Inhoudsstoffen
25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood bevat ongeveer:

 • 14 gram koolhydraten (in de vorm van      voedingsvezels, wat gunstig is in een dieet)
 • 7 gram eiwit (meer dan welke paddenstoel dan ook)
 • 0 gram vet
 • 7 gram voedingsvezels
 • 5 milligram ijzer (28% ADH)

Verder bevat eekhoorntjesbrood:

 • vitamine A en C
 • calcium en veel natrium (daarom misschien geen extra zout gebruiken)

eekhoorntjesbroodEekhoorntjesbrood levert slechts zo’n 26 kilocalorieën per 100 gram. Het is een van de weinige paddenstoelen die ook eiwitten kunnen vervangen, met 7 gram eiwit per 100 gram (de meeste paddenstoelen bevatten gemiddeld niet meer dan 2 gram eiwit per 100 gram).
Eekhoorntjesbrood zit bovendien boordevol antioxidanten.

Gezondheidsvoordelen
Eekhoorntjesbrood kan helpen de spijs vertering te verbeteren, gewichtsverlies te bevorderen, ontstekingen te verminderen en zelfs darmkankercellen te doden.

· Hulp bij afvallen
Eekhoorntjesbrood bevat weinig calorieën, maar zit boordevol vezels waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor elk dieet om af te vallen. Vezels bewegen onverteerd door het maagdarmkanaal, bevorderen een vol gevoel en houden je eetlust onder controle. Het eiwit kan op verschillende manieren helpen om het gewichtsverlies te vergroten. Het verlaagt de niveaus van hormonen die honger stimuleren, zoals ghreline, bevordert de stofwisseling en vermindert de calorie-inname. Om te verteren, hebben eiwitten meer calorieën nodig dan koolhydraten of vet. Dit betekent dat als je eiwitrijk voedsel eet (zoals eekhoorntjesbrood), dat je dan minder bruikbare calorieën overhoudt dan het geval zou zijn met voedsel dat veel vet of koolhydraten bevat.

· Vermindert ontstekingen
Eekhoorntjesbrood werkt immunomodulerend en antibacterieel. Sommige onderzoeken toonden aan dat eekhoorntjesbrood krachtige ontstekingsremmende eigenschappen bevat die de symptomen van bepaalde ontsteking­gerelateerde aandoeningen kan helpen verminderen. In een recente dierstudie uit 2016, gepubliceerd in het American Journal of Translational Research, werden muizen behandeld met het extract van eekhoorntjesbrood en ontdekte men dat het de ontstekingsreactie gerelateerd aan astma verminderde.

· Zou darmkankercellen doden
Een van de meest indrukwekkende voordelen van eekhoorntjesbrood is het potentiële effect op darmkanker. Onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat deze kleine paddenstoelen krachtige verbindingen bevatten die kanker­cellen kunnen helpen doden. Een reageerbuisstudie, gepubliceerd in het tijdschrift Food & Function, toonde aan dat een extract van eekhoorntjesbrood in staat was om celdood te induceren in menselijke darmkankercellen. Andere onderzoeken hebben vergelijkbare bevindingen opgeleverd, waarin wordt gemeld dat verbindingen in eekhoorntjesbrood de groei en verspreiding van darmkankercellen kunnen blokkeren. Bovendien biedt deze paddenstoel vezelrijk voedsel, dat mogelijk beschermend is tegen colorectale kanker. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een verhoogde vezelinname een verminderd risico op dikkedarmkanker geeft.

· Hoog in antioxidanten
Eekhoorntjesbrood bevat veel antioxidanten, verbindingen die vrije radicalen neutraliseren en schade aan cellen voorkomen. Een onderzoek in Polen wees uit dat de paddenstoel vele soorten antioxidanten bevat, waaronder bètacaroteen, ascorbinezuur en lycopeen. Antioxidanten kunnen oxidatieve stress verminderen die verband houdt met de opbouw van vrije radicalen. En kunnen zelfs het risico op het ontstaan van bepaalde ziekten verkleinen, zoals ontstekings- en hartaandoeningen en kanker.

· Bevordert de spijsvertering
Dankzij het hoge vezelgehalte kan eekhoorn­tjesbrood de spijsvertering verbeteren, constipatie voorkomen en de regelmaat van de stoelgang verhogen. Terwijl vezels door het lichaam bewegen, voegt het volume toe aan de ontlasting en vergemakkelijkt het de doorgang om constipatie te verminderen. Een analyse vanuit vijf onderzoeken toonde aan dat voedingsvezels effectief waren in het verhogen van de ontlastingsfrequentie bij mensen met constipatie. Ondertussen hebben andere onderzoeken ook aangetoond dat een verhoogde inname van voedingsvezels werkt bij verschillende aandoeningen.

eekhoorntjesbrood· Beheerst diabetes
Eekhoorntjesbrood in het dieet helpt bij het beheersen van diabetes, omdat het veel ruw eiwit, koolhydraten, oplosbare en onoplosbare voedingsvezels en geen ruw vet bevat. Dit vermindert de afbraak van zetmeel en vermindert de suikers die vrijkomen tijdens de spijsvertering, waardoor de glycemische index wordt gemoduleerd. Daarom verlaagt de toevoeging van eekhoorntjesbrood aan het dieet de potentiële glycemische respons en verbetert het de antioxidantcapaciteit.

Er zijn geen contra-indicaties, maar…
Let op eventueel secundaire schimmels op de paddenstoel: is het eekhoorntjesbrood te oud of te nat, dan kunnen andere schimmels zich daarop vestigen. En deze schimmels kunnen giftig zijn.


Will Klein Sprokkelhorst
www.wilderpad.nl

Een recept: umami drankje of medicinale tinctuur

Hiervoor heb je nodig:

 • 250 cc wodka, vodka of graanjenever (als het maar neutraal van smaak is, met minimaal 37% alcohol)
 • 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (zelf gedroogd of zo gekocht)

De bereiding:

 • Laat het klein gesneden eekhoorntjesbrood tenminste 4 weken lang in de drank zwemmen. Het klein snijden is belangrijk voor de oppervlaktevergroting. Let verder op dat bij het zwellen het eekhoorntjesbrood onder de drank blijft staan, eventueel anders nog wat drank toevoegen.
 • Na minimaal 4 weken even proeven. Hoe langer het eekhoorntjesbrood doordrenkt is, hoe lekkerder het drankje wordt en hoe meer umami-smaak het krijgt.

Je kunt dit drankje ook als tinctuur gebruiken, door 3 maal daags 10 druppels te nemen.