Artikelen

Moeiteloos fit en vitaal met ismakogie

(deel 4)
Ga zelf heel bewust de regie voeren over je eigen lijf en je leven.

In dit vierde artikel ontdek je hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Hoe je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je lichaam en je eigen welzijn. Want als het goed met je gaat, als jij lekker in je vel zit, dan kun je alles aan. Je hebt meer plezier in het leven.

Je bent de belangrijkste persoon in je eigen leven, en alleen jij kunt goed voor jezelf zorgen. Je kent misschien de instructie die je voorafgaand aan vliegen krijgt over de veiligheid, met het verzoek: ‘Zet in geval van nood eerst uw eigen zuurstofmasker op en help dan uw kind of anderen om u heen.’ Deze vergelijking geldt ook in je dagelijkse leven. Zorg eerst goed voor jezelf, niemand kan het voor je doen. Want als jij je goed en prettig voelt in je lichaam, kun je alles aan. Je kunt er zo ook optimaal zijn voor anderen, en hen helpen ondersteunen.

MEDITERENAls het om je eigen welzijn gaat, doe je jezelf vaak tekort. Bijvoorbeeld als het gaat om regelmatig bewegen, tijd nemen voor ontspanning. Je hebt dan misschien een hele rij excuses.
Je hebt het al zo druk, andere dingen zijn ook belangrijk. Je hebt geen zin om je lichamelijk in te spannen. Het is omslachtig. Je moet ergens naartoe, je moet jezelf omkleden, het kost je gewoon te veel tijd en inspanning.
Volgens een onderzoek participeert 50% van de vrouwen in Nederland niet in een sport, of in andere fysieke activiteiten.


Neem de regie over jezelf
Alleen jij kunt je lichaam voelen. Je merkt wanneer je moe en futloos bent. Jij weet ook hoe het aanvoelt als je veel energie hebt. Als alles moeiteloos gaat en als je ontspannen bent, beleef je meer plezier in wat je doet. Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk, want niemand anders kan het voor je doen. Neem de regie over je lichaam, je denken en voelen in eigen handen. Ben jij je ervan bewust wanneer je je goed en prettig voelt?


Begin nu
Ontdek en ervaar hoe je kunt bewegen en hoe je je lichaam in goede conditie kunt houden zonder krachtsinspanning. Voel hoe je met je lichaam bewuster en prettiger kunt omgaan. Misschien ben je zo verrast over hoe eenvoudig het is en welk effect het op je heeft, dat je je afvraagt: ‘Waarom heb ik dit niet al eerder ontdekt?’ Ga zelf heel bewust de regie voeren over je eigen lijf en je leven. Ervaar eindelijk minder pijn en spanning. Wat een heerlijk gevoel! Beginnen kun je op elk moment. Begin nu!


Voorbeeld uit de praktijk
Roberta had problemen met een hernia in haar onderrug, de pijn was verschrikkelijk. Het is een geweldige ontdekking voor Roberta dat   zij zelf iets kan doen om de ellendige pijn te verminderen. Elke ochtend op weg naar haar werk, op haar scooter, zit zij nu heel bewust op haar zitbotjes en ze speelt onder andere in gedachten met lijm en mos. Ook in de loop van de dag gebruikt ze onzichtbaar oefeningen, het zit nu in haar systeem. Zij heeft er veel baat bij en minder last van haar rug tijdens haar werk en in haar vrije tijd. Bij het werken in haar tuin ging ze vroeger altijd lang door, nu weet ze wanneer ze moet stoppen. Ze gaat veel bewuster om met zichzelf en luistert meer naar haar lichaam. Roberta stelt zichzelf, en ook aan anderen, eerder grenzen.


Een averechtse werking
Forceer je jezelf om te gaan sporten en te fitnessen ‘omdat het moet’, dan heb je kans dat er blokkades en spanningen ontstaan.
‘Bewust bewegen’ is heel simpel. Je moet het gewoon een keer ervaren en voelen. Voelt een oefening goed voor je, neem deze dan mee in je dagelijkse leven. Als een oefening om welke reden dan ook niet goed voelt, dan mag je deze rustig vergeten. Die past op dat moment dan niet bij jou. Alles wat goed aanvoelt, is beter te onthouden en gemakkelijker te herhalen.


Nog een voorbeeld uit de praktijk
Cunsela is eigenaar van een groot bedrijf. Ze brengt haar werkdagen veelal zittend door  achter haar bureau, bij besprekingen en vergaderingen en in de auto met haar chauffeur, onderweg naar klanten.
Ze zegt: ‘Bewust bewegen is ideaal voor mij. Ik ben helemaal geen sportief type en ik heb ook helemaal geen tijd om regelmatig te bewegen. Ik merk wel de verandering, ik let meer op mijn houding. Ik ben ook actief bezig met onzichtbare oefeningen tijdens het vele zitten. Het kost me geen enkele moeite meer. Ik voel me ook niet meer zo uitgeput na een lange vergadering. Wat ik vooral bijzonder vind, is dat ik de laatste tijd vaker een compliment krijg. ‘Wat zie je er goed uit’, met de vraag of ik ben afgevallen. Nee, er zijn geen kilo’s af, maar door mijn andere houding zie ik er slanker uit en ik voel me ook beweeglijker en fitter.

In de voorafgaande artikelen hebben we het vooral gehad over het aanspannen van de spieren om in de lengtestrekking te komen.
Maar er zijn nog meer mogelijkheden om je lichaam in vorm te houden. Je kunt ook spieren gebruiken om je lichaam tegelijkertijd te strekken en smaller te maken, om nog beter je lichaamsvorm te behouden.

De oefening met ‘een denkbeeldige ballon tussen je knieën’
Doe het volgende:

 • Ga zitten in de juiste houding, voor op je stoel, op je zitbotjes.
 • Zet je voeten met een lichte V op de vloer.
 • Zet je bovenbenen op heupbreedte.
 • Leg beide handen met de handrug aan de binnenkant van je bovenbenen, bij je knieën.
 • Span je knieën zachtjes aan, alsof je deze naar elkaar toe wilt brengen.
 • Houd ze met je handruggen tegen en voel de weerstand en aanspanning.
 • Laat de aanspanning weer langzaam terugvloeien.
 • Herhaal dit enkele keren.
 • Leg nu je handen weer losjes op je boven- benen, dicht bij je lichaam.
 • Stel je nu voor: op de plek waar net je handen waren, bij je knieën, een denk­beeldige ballon tussen je bovenbenen.
 • Span je knieën zachtjes aan, tegen de onzichtbare ballon.
 • Voel hoe de binnenkant van je bovenbenen mee aanspant.
 • Laat de gedachte aan de ballon weer gaan.
 • Voel hoe de aanspanning vanzelf terugvloeit.
 • Let op: wees voorzichtig met de gedachtenballon.
 • Zet geen kracht in, hij mag niet ‘knappen’!
 • Herhaal het voorgaande en ontdek nog meer in je lichaam.
 • Je bekkenbodem is ook actief en je enkels doen ook mee.

BALLON OEFENINGIn de afbeelding zie je hoe je de ballon kunt gebruiken als je zit, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Als je staat of ligt, kun je ook heel gemakkelijk bij je gestrekte benen een onzichtbare ballon tussen je knieën plaatsen. Door zachtjes te spelen met een ballon, kun je veel spieren in je lichaam activeren.

Een andere oefening: ‘twee ballonnen achter je ellebogen’
Doe het volgende:

 • Ga in de juiste houding zitten, op je stoel.
 • Leg je handen op je bovenbenen.
 • Ga nu met je aandacht naar je armen.
 • Laat ruimte tussen je elleboog en je bovenlichaam.
 • Plaats nu tussen elke elleboog en je boven­lichaam een denkbeeldig ballonnetje.
 • Span je armen zachtjes aan, tegen de gedachtenballon.
 • Voel hoe je hele lichaam zich aanspant.
 • Span tegelijkertijd ook je bovenbenen en knieën aan
 • Houd drie onzichtbare ballonnen achter je ellebogen en tussen je knieën.
 • Maak je hele lichaam tegelijkertijd lang en smal.
 • Herhaal dit en speel ermee.
 • ·Ervaar hoe je met onzichtbare ballonnen je hele lichaam activeert.

ballonNeem elke keer wanneer je de bovenstaande oefeningen uitvoert een mooie kleur voor de ballon in gedachten en speel ermee. Herhaal vooral oefeningen die prettig aanvoelen. Zo zorg je moeiteloos voor jezelf en kun je weer genieten van je lijf en je leven.


Angelika van der Schilden
www.moveeasy.eu