Pijn… een onaangenaam gevoel waar eigenlijk niemand op zit te wachten. We ontkomen er niet aan. Iedereen ervaart het wel eens en het kan variëren van een beetje ongemak tot een scherpe pijn die het normaal functioneren sterk beïnvloedt. Als de oorzaak van de pijn duidelijk is, dan is er meestal ook wel een effectieve behandeling beschikbaar. Als je in je hand hebt gesneden, dan weet je waar het aan ligt. De pijn die je dan voelt is ‘logisch’ en je kunt actie nemen om het te verminderen.
Er is echter ook een ander soort pijn. De onverklaarbare, die zomaar ineens komt opzetten. En waarvoor je geen duidelijke oorzaak kunt vinden. In je schouders bijvoorbeeld, of in je buik. We zijn snel geneigd om dan een pijnstiller te nemen, want we willen wel kunnen doen wat we ons hadden voor- genomen en pijn komt ons niet goed uit.
Is het wel verstandig om pijn meteen maar te onderdrukken met een pijnstiller? Zou het niet goed zijn om eerst eens te kijken naar de oorzaak?
Hoe vervelend pijn ook is, het heeft een functie. Het is namelijk een waarschuwingssignaal van het lichaam. Het zegt: let op, hier is iets aan de hand dat niet ‘gewoon’ is. Het lichaam functioneert in dat geval als stoppenkast: het laat ergens in het lichaam een stop doorslaan om aandacht te vragen.
Jin Shin Jyutsu is inzicht gevend
Jin Shin Jyutsu is een mooie manier om naar pijn te leren kijken en dan vooral naar de oorzaak. Daarnaast biedt het mogelijkheden om zelf pijnstilling toe te passen zonder dat je gebruik hoeft te maken van medicatie.
Voor wie niet bekend is met Jin Shin Jyutsu: het is oude, universele wijsheid die werkt met de energiestromen in het lichaam.
Deze energiestromen zijn gevoelig en kunnen uit balans raken door alles dat men in het leven tegenkomt.
Bijvoorbeeld een valpartij of ongeluk, maar ook door zorgen, angst of stress. Gelukkig heeft ieder mens mogelijkheden om de energieën bij zichzelf te harmoniseren, waardoor deze weer vrij door het lichaam kunnen stromen. Als dat het geval is, kan pijn of ongemak verdwijnen.
Om de energieën te harmoniseren, werkt Jin Shin Jyutsu met speciale energieplekken op het lichaam. Deze plekken worden ook wel 'veiligheidsenergiesloten' genoemd. Sloten, omdat deze plekken zich kunnen sluiten en openen. Veiligheid, omdat het een soort bewakingssysteem is. Je kunt het vergelijken met de stoppenkast die eerder werd genoemd: als er ergens kortsluiting is, dan slaat de stop door.
Dus als zo’n energieplek door omstandigheden overbelast raakt, zal de plek zich ‘sluiten’ en dat uit zich dan in pijn of ongemak. Zo weet je dat er iets aan de hand is. Dat is vooral handig als je niet echt een duidelijke oorzaak hebt gevonden voor de pijn.
De veiligheidsenergiesloten bevinden zich verspreid over het lichaam. Het zijn er 26 aan de linkerkant en 26 aan de rechterkant van het lichaam. Ze zijn ook genummerd van 1 t/m 26. Naast een nummer, hebben ze ook een naam. Die naam kan nog wel eens een goede aanwijzing geven voor de dieper liggende oorzaak van de pijn.
Ons lichaam is namelijk een zeer ingenieus systeem. Het doet niet zomaar wat. We worden niet zomaar ziek en we krijgen niet zomaar pijn. Het lichaam zit zo knap in elkaar dat we nog lang niet van alles weten hoe het precies werkt.
Het helpt echter wel om te bedenken dat het lichaam altijd een reden heeft om een signaal af te geven. Het is goed om in ieder geval te proberen dit signaal te vertalen en te begrijpen.
Twee voorbeelden
Een eerste voorbeeld is veiligheidsenergieslot nr. 1. Deze plek bevindt zich aan de binnenkant van de knie en heeft de naam Eerste beweger. De naam is wel logisch: de knie is immers noodzakelijk om goed te kunnen lopen en bewegen.
Wanneer je nu op onverklaarbare (of verklaarbare!) wijze last van je knie krijgt, dan is het verstandig om eerst eens te onderzoeken wat je lichaam nu eigenlijk zegt, voordat je een pijnstiller neemt. En daar kan de naam van het veiligheidsenergieslot èn de plek bij helpen.
In het geval van een pijnlijke knie kun je jezelf afvragen of je jezelf niet voorbijloopt; te hard van stapel loopt. Wat ook het geval kan zijn, is dat je ergens op bent vastgelopen en er juist geen beweging meer in zit. Onderzoek het gewoon. Bijna altijd is er wel een verklaring te vinden.
Een tweede voorbeeld is veiligheidsenergieslot nr. 11. Dit slot bevindt zich op de schouders en heeft de naam Ontlaadt overtollige ballast. Een duidelijke naam. Neem niets mee op je schouders waar je niks meer aan hebt. Laat ballast los.
Heb je pijn in je schouders, vraag je dan af welke last je op je schouders draagt en hoe je die last kunt verminderen. Lijkt logisch, maar toch is het niet het eerste waaraan gedacht wordt.
Deze inzichten zijn belangrijk om patronen te doorbreken die je niet meer dienen, of zaken zodanig te veranderen waardoor de pijn of het ongemak niet meer ontstaat.
Om deze zelfhulp toe te passen, hoef je niet eerst te weten welke naam de plek heeft die opspeelt. Het werkt prima als je het toepast zonder die kennis. Maar wil je herhaling van het ongemak voorkomen, dan is inzicht in de oorzaak absoluut noodzakelijk. Daarmee pak je het ongemak bij de wortel aan en kan het resultaat blijvend zijn.
Kitty Hartkamp
www.methartenhoofd.nl
Zelfhulp
In het geval van pijn, is het fijn om die te kunnen laten afvloeien, zonder dat je daar een pil voor nodig hebt. Daar is heel eenvoudige zelfhulp voor beschikbaar.
Deze gaat als volgt:
- Leg je ene hand op de pijnlijke plek.
- Leg je andere hand in de tegenoverliggende lies.
Als voorbeeld: is je rug pijnlijk aan de linkerkant, leg dan je linkerhand op de zere plek in je rug en je rechterhand in je rechterlies.