In het najaar steekt een verkoudheid vast wel weer de kop op. Smalle weegbree helpt hier uitstekend bij. Het verlicht ontstekingen aan de luchtwegen, de keel en de amandelen. Het kruid bevat namelijk slijmstoffen en aucubine, een natuurlijk antibioticum.
Zowel de zaden als de bladeren bevatten de slijmstoffen. Die werken verzachtend op de luchtwegen, maar ook op de huid en de spijsverteringsorganen.
En zoals gezegd is smalle weegbree een bron van aucubine. Aucubine werkt antibiotisch, antibacterieel, anti-histaminisch en schimmelwerend. Maar altijd in samenwerking met de andere inhoudsstoffen van de plant, zoals kiezelzuur. Dat is een siliciumhoudend bestanddeel, dat gunstig werkt op de slijmvliezen en helpt bij de wondgenezing van de huid.
Plantago lanceolata
Nu is het te laat, maar nu u dit weet is het handig om in de volgende zomer alvast op zoek te gaan naar plekken in de natuur waar je smalle weegbree vindt. Dan kan het plantje gemakkelijk teruggevonden worden op het moment dat u het nodig hebt.
Voor wie gewend is om kruiden in de natuur te zoeken, is het niet zo moeilijk. Voor wie het niet vaak doet is het handig om, als je gaat wandelen, een afbeelding bij je te hebben. Zoek daartoe eerst op internet naar ‘smalle weegbree’ of naar de Latijnse naam Plantago lanceolata.
Volksnamen zijn: allergiekruid, blarenkruid, jeukkruid, ezelsoren en wondkruid.
Vindplaatsen
We vertellen het maar vast: smalle weegbree kunt u vooral vinden in bermen. Weegbree wordt niet voor niets zo genoemd: vaak is de plant langs wegen en paden te vinden.
Ook treft u het kruid aan op vochtige en grassige, voedselrijke bodems.
In Noordwest-Europa kan smalle weegbree flink z’n gang gaan. Dit wordt verklaard door toenemende landbouwactiviteiten, waardoor er meer geschikte, grassige kiemplaatsen ontstaan.
De plant heeft erg taaie bladeren door zijn stevige vaatbundels. De vorm van de bladeren is smal en lancetvormig. De bloei, met aren waaruit witte helmknoppen groeien, is van het vroege voorjaar tot in de herfst.
Herkent u de plant op 'veilige' plaatsen (dus waar geen insecticiden zijn gebruikt en waar geen honden zijn uitgelaten), knip dan een paar gezonde en schone bladeren af. Als het lukt, nog voordat de plant bloeit. Verzamel ongeveer 50 gram. Houd het blad heel, kneus het niet.
Tip: smalle weegbree groeit vaak vlakbij een brandnetel. Mocht u tijdens het zoeken brandnetels aanraken, kneus dan juist wel een blad van de weegbree en smeer het blad met de vrijgekomen slijmstoffen over de branderige huid!
Tegen de verkoudheid
Eenmaal thuisgekomen met de bladeren knipt u ze in kleine stukjes. Kook een liter water. De klein geknipte blaadjes doet u in een afsluitbare glazen (weck)fles. Giet het kokend water op de blaadjes en laat de ‘thee’ minstens twee uur trekken, voordat u het gebruikt.
Drink de thee verdeeld over de dag. Hou intussen het blad in de fles totdat de thee op is. Gebruik kleine glaasjes en een theezeef bij het inschenken. Gorgel goed voordat u de drank inslikt.
Bij een neusverkoudheid kan de thee gebruikt worden om enkele malen per dag, door opsnuiven, de neusholte te spoelen. Dit is een goede aanvullende behandeling. Continueer de behandeling totdat u ervaart dat u beter bent, dat is meestal na 3 tot 5 dagen.
Maak elke dag nieuwe thee. Bewaar de thee gedurende de dag op een koele en donkere plek. Het kan zijn dat u wat meer moet plassen tijdens de dagen van het gebruik. Dat komt omdat smalle weegbree mild diuretisch is.
P.S. Het is ook leuk om, als de tuin daarvoor geschikt is, smalle weegbree zelf te kweken.
Bron: internet en www.Velt.nu (afdeling Zeeuwse eilanden), m.m.v. Rien Klippel.