Sinds de covidperiode is de wereld merkbaar veranderd, het lijkt wel of alles meer ‘op scherp’ staat.
Dat merkt ook Peter van Hoeve, arts voor algemene en integrale geneeskunde en gespecialiseerd in homeopathie. Maar hij ziet er ook de leuke kanten van. In zijn praktijk levert het dynamische consulten op.
In mijn complementaire praktijk komen vaak mensen die de zogeheten ‘universitaire geneeskunde’ wat kritischer bekijken; sommigen hebben zelfs een uitgesproken aversie. De discussies over de covidvaccinaties – of beter gezegd: de afwezigheid daarvan – en de relatieve regeringsdwang hadden tot gevolg dat veel mensen zich bedreigd voelden en in verzet kwamen. Daarbovenop is tussen verschillende bevolkingsgroepen een grote onverdraagzaamheid aangewakkerd.
Tegenstellingen
Zo zijn ‘kampen’ ontstaan: mensen die niet meer naar elkaar willen luisteren en niet meer samen door één deur kunnen gaan. Aan de ene kant bijvoorbeeld mensen die overtuigd zijn van het nut en de veiligheid van de covidvaccinaties en die de overheid vertrouwen als zij aangeeft dat de vaccinaties veilig zijn.
Aan de andere kant vinden we dan de mensen die (nog steeds) kritisch zijn over de vaccinaties; die tegen drang of dwang zijn; die ervaren dat hun vrijheid steeds verder wordt ingeperkt. Sommigen van hen menen zelfs dat we straks, net als in China, overal worden gevolgd. Het kan zelfs zover gaan dat er mensen zijn die de overtuiging hebben dat we geregeerd worden door een elite met desastreuze intenties
(de zgn. ‘Deep State’).
Gesprekken
Er is grote onrust ontstaan, veel mensen zijn op hun hoede en struinen het internet af, doorgaans naar informatie die hun overtuiging bevestigt.
Dit alles komt nu zonder terughoudendheid in de consulten naar voren. Maar wat is deze openheid prachtig! We hebben mooie gesprekken, geen discussies. Soms komen mensen met concrete vragen over de vaccinatie, maar vaker komen ze met lichamelijke of emotionele klachten of ervaren ze dat ze vastlopen in hun leven. Dat is dan altijd de ‘ingang’ van het consult. Als arts voor integrale geneeskunde heb ik veel aanknopingspunten om lichamelijke klachten te benaderen, zoals leefstijladviezen, supplementen of het voorschrijven van een passend homeopathisch middel. Maar daar gaat het nu niet over.
Er zijn ‘kampen’ ontstaan: mensen die niet meer naar elkaar willen luisteren en niet meer samen door één deur kunnen gaan.
Onmacht
Waar het wel over gaat, is dat onder elke klacht een emotionele aanleiding of oorzaak schuil gaat. Van zo’n aanleiding kan ik een vermoeden hebben door de soort klacht, of door de manier waarop en de intensiteit waarmee die klacht wordt gebracht. In mijn praktijk zoek ik dat uit door, al testend, de diepere lagen van het onderbewuste te onderzoeken.
In consulten waarbij het ongenoegen over wat dan ook met heftigheid naar voren komt, is er altijd sprake van onmacht, soms in boosheid verpakt. Onmacht omdat men het gevoel heeft de grip kwijt te raken. Uiteindelijk is het angst. Dit geldt voor mensen uit beide ‘kampen’.
Image
Onbewuste angst
Hoe komt het toch dat heel veel mensen deze onmacht ervaren en sommigen gevoelig zijn voor wat we intussen ‘complottheorieën’ noemen? En anderen helemaal niet? Zijn die ‘anderen’ dan totaal naïef?
Er is toch iets bijzonders aan de hand. In de praktijk vind ik steeds weer hetzelfde antwoord: Angst! Die angst komt door eerdere ervaringen. Ervaringen die eerder in dit leven niet zijn verwerkt of ervaringen die we hebben overgeërfd van vorige generaties. Maar vooral gaat het om ervaringen uit andere levens. Zoals oorlog, mishandeling, bedreiging, bedrogen zijn; doorgaans met fatale afloop.
Zo’n onbewuste ervaring komen we als verwonding tegen tijdens het onderzoek van het onderbewuste. Zolang iets onbewust is, kan het niet helen. Maar door de wond aan het licht te brengen, kan deze wel helen. Op het moment dat de wond heelt, ontspant de patiënt – ik zie het dan voor mijn ogen gebeuren. De ontspanning die er is bij het besef dat het niet nodig is om bang te zijn.
Dat wil niet per se zeggen dat de gedachten over bijvoorbeeld vaccinaties of overheid niet kloppen, maar je hoeft niet meer bang te zijn. De patiënt beseft bovendien dat het geen zin heeft om bang te zijn.
Zolang iets onbewust is, kan het niet helen.
Maar door de wond aan het licht te brengen, kan deze wel helen.
Bij het onderzoeken van het onderbewuste valt steeds weer op hoe moeilijk het is om angst los te laten. De gedachte is: ‘Als ik mijn angst loslaat, als de oude wond heelt, als ik de herinnering aan de oude bedreiging weg haal, dan ben ik niet meer op mijn hoede en kan ik zo weer slachtoffer worden, dan wordt het echt gevaarlijk.’
Maar hoe ga je verder als de bron van de angst geheeld is, als je angst weg is, maar je overtuiging over bijvoorbeeld de rol van de overheid voor jou toch reëel blijft?
Mensen komen met klachten en willen daarvoor geholpen worden. Dus wat is het beste voor je gezondheid? Nu de angst weg is kan ook die onmacht weg. Stap uit dat gevoel van onmacht!
Ik ben ervan overtuigd dat we niet onmachtig zijn. Als je dat inzicht kunt toelaten en omarmen, wordt het leven een stuk gemakkelijker.
Als alle wezens die het goede verlangen zich verbinden, gebeuren er wonderbaarlijke dingen. Zo’n beweging bestaat; de bron van die beweging heet: Liefde. Je kunt je erbij aansluiten. Eén grote beweging in het hele universum. Doe vanuit liefde wat je moet doen; ga protesteren of brieven schrijven, ga op een snelweg zitten. Kortom, doe wat je moet doen als je dat nodig vindt. Weet ook dat het impact heeft, als je het uit liefde doet. Doe het uit liefde, niet uit angst.
Helpende gedachten
Een praktische manier is om gebruik te maken van ‘helpende gedachten’. Doe wat goed is voor je gezondheid. Een helpende gedachte is dan dat ik, samen met anderen, veel kan bereiken. Een gedachte van onmacht is juist niet helpend.
Image
Een voorbeeld om het wat duidelijker te maken: ‘Ouderdom komt met gebreken’. Deze gedachte kan waar zijn, maar is die helpend voor mijn gezondheid? Het zou inderdaad een gevoel van ontspanning kunnen geven, zodat je minder streng voor jezelf bent.
Maar daarentegen kan het ook een gevoel geven dat het vanaf nu alleen maar slechter wordt. Als het de overtuiging is, dat ouderdom met gebreken komt, dan zullen de gebreken groeien en sneller komen.
Voor je gezondheid is dit een niet-helpende gedachte. De overtuiging: ‘Ik ben tot op hoge leeftijd gezond en flexibel’ kan onzin zijn, maar het is voor je gezondheid wel een helpende gedachte.
Dus: terug naar Liefde. Liefde is wat nu nodig is. Waar is Liefde? Liefde is daar, waar die wordt binnengelaten.
Peter van Hoeve
Arts voor algemene en integrale geneeskunde, gespecialiseerd in homeopathie
p.vanhoeve@centaurea.nl