Artikelen
In memoriam

Willem Smits neemt definitief afscheid van het leven

“Ik heb een mooi leven gehad”

Na een periode van afnemende gezondheid is een zeer geliefd mens van ons heengegaan.

Willem Smits was een man die met volle teugen genoot van het leven. En sinds hij zich – samen met zijn vrouw Anneke – vestigde op een mooie boerderij in Balkbrug aan de oevers van de Reest, genoot hij ook van zijn tuin. De boerderij werd gedoopt tot De Kruidenhoeve. Een tuin met bijna alle Bach-planten, veel kruiden en een groentetuin met altijd wel bijzondere groenten. En niet te vergeten de activiteiten die varieerden van tuinbezoeken, een rustplek waar je een kopje koffie kon drinken tot het bijwonen van een tuinconcert.  

Een ondernemende man. Een man die in juni 1976 samen met Jacomine Landman-Kasper en Jan Hoogeboom, die al snel vervangen werd door Kitty de Vries-Mersmann, de Stichting Natuurlijk Welzijn oprichtte. De stichting die het blad De Natuur Uw Arts ging uitgeven, als voortzetting van het blad De Natuur Als Arts van de hand van W. Smits, de vader van Willem, bekend als de kruidendokter van Putten. Dus natuurlijke gezondheid was onderdeel van zijn opvoeding.

Onder het motto ‘de reguliere medische wereld heeft genoeg geld en mogelijkheden om haar boodschap verkondigen', besloten zij de boodschap van natuurlijke gezondheid te gaan uitdragen. Naast het blad werd ook via beurzen en incidenteel lezingen veel informatie gedeeld. Ook werd er gezocht naar samenwerking met gelijkgestemde organisaties.

Willem SmitsIn 2014 kreeg ik een telefoontje van Willem met de vraag of ik langs wilde komen. Bij hem in de tuin gezeten, kwam hij met de vraag of ik hem op wilde volgen als voorzitter. Hij zei: 'Ik ben nog niet weg, dus je kunt je rustig inwerken. Maar ik ben bijna 80 en merk dat mijn gezondheid minder wordt.'
In 2016 ben ik hem opgevolgd en nam hij afscheid tijdens het symposium ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan. Hij nam toen ook afscheid van het bestuur. Een bestuur waar hij 40 jaar deel van uitgemaakt had. Maar helemaal loslaten deed hij het niet. Hij gaf aan dat, als er voor een beurs nog personele bezetting nodig was, ik altijd mocht bellen. Ook stuurde hij nog regelmatig mailtjes door, als hij dacht dat dit voor mij en de stichting interessant was.

En nu is Willem Smits er niet meer. En vanaf deze plek willen we onze dankbaarheid uitspreken voor alles wat hij voor de stichting betekend heeft. Willem heeft mede de basis gelegd voor wat er nu is: een gezonde en florerende stichting, volop bezig met uitdagingen; ondernemend!

Willem bedankt.

John Koezen voorzitter