Longcovid (Post-COVID) relatie met histamine
Longcovid (Post-COVID) relatie met histamine lijkt een bepalende factor. Post-COVID of longcovid is de naam voor een grote groep mensen die, nadat ze COVID-19 (corona) hebben gehad, last blijven houden van chronische klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, slechte prikkelverwerking, hartkloppingen, spierpijn en kortademigheid.
Wetenschappers noemen deze aandoening ‘longcovid’ of ‘Post-COVID’, maar de oorzaak ervan kennen ze nog niet.
Meer onderzoek naar Longcovid (Post-COVID) en de relatie met histamine dus nodig. Maar Michael Rutgers, de scheidend directeur van het Longfonds, gaf al aan dat er voor longcovidpoli’s en onderzoek structureel te weinig geld beschikbaar is. Mensen met longcovid krijgen mede daardoor weinig erkenning en missen perspectief.
Verlaagde weerstand
Bij longcovid is er vaak sprake van onderliggend lijden, met andere woorden: er is dan ook al iets anders aan de hand. De toestand van de darmflora speelt hierbij een grote rol, want ons afweersysteem huist voor 75% in de darmen. Als de darmen ernstig vervuild zijn door veel slechte bacteriën, verzwakt het afweersysteem en kunnen er virussen ontstaan. Deze dringen de cel binnen en vermeerderen zich om zo de slechte bacteriën onschadelijk te maken. Een arts zei daarover: ‘Het is niet het virus, maar het overactief reagerend afweersysteem waardoor mensen ziek worden.’
Sommige mensen geven aan dat ze een verminderd reuk- en smaakvermogen hebben. Dit kan te maken hebben met een tekort aan zink, veroorzaakt door een niet erkende of herkende glutenintolerantie, of door een overmatige consumptie van alcohol en dus door een verlaagde weerstand. Als er zich witte vlekjes op de nagels van de handen bevinden, is dat een teken van een zinktekort.
Histamine en longcovid
Artsen schrijven soms antihistamine voor. Dit wijst er al op dat longcovid in verband kan staan met een verhoogd histaminegehalte. Maar omdat dit volgens de artsen niet wetenschappelijk bewezen is, doen ze er verder niets mee. Jammer! Uit eigen onderzoek blijkt niettemin dat veel mensen een verhoogd histaminegehalte hebben en dat dit in relatie kan staan tot bovengenoemde klachten.
Histamine is een lichaamseigen, hormoonachtig eiwit. Het werkt als een ‘tegengif’. Het eiwit maakt deel uit van ons afweersysteem en komt vrij in de mestcellen van de longen, die ons lichaam beschermen tegen vreemde indringers en antigenen. Zodra zich iets voordoet (ongunstige bacteriën, virussen, toxinen of infecties), zorgt histamine voor kleine ontstekingen met als gevolg een zwelling van het slijmvlies en het weefsel en inderdaad: benauwdheid, vermoeidheid of koorts.
Als neurotransmitter in de hersenen beïnvloedt histamine onze psyche en ons gedrag. Door een teveel aan histamine raken lichaam en geest uit balans en ontstaan klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid en depressiviteit.
Ook na het toedienen van een vaccinatie wordt histamine vrijgemaakt in de mestcellen. Hierdoor ontstaan dus overgevoeligheidsreacties.
Hormonale stoornissen
Een histamine-eiwit heeft ook een negatieve invloed op het hormoonstelsel. Als gevolg van de covidvaccinaties kregen veel vrouwen hormonale stoornissen zoals buikpijn, negatieve emoties en: huilbuien. Histamine maakt namelijk tranen aan en door te huilen verlaag je zelf het histaminegehalte.
Ook wordt er oestrogeen aangemaakt, waardoor er menstruatiestoornissen zoals heftige bloedingen ontstaan.
Intolerantie
Uit praktijkervaring blijkt dat veel mensen een auto-immuunaandoening hebben en daardoor kampen zij met een overactief reagerend afweersysteem. Erfelijke aanleg, een gendefect, een tekort aan enzymen maar ook een verhoogd histaminegehalte kan hierbij een rol spelen.
Een glutenintolerantie is zo’n auto-immuunaandoening. Veel mensen hebben een glutenintolerantie, maar weten dit (nog) niet. Granen (gluten) zijn histaminevrijmakers – net als alcohol, pesticiden en vooral dierlijke eiwitten. Het afweersysteem is daardoor voortdurend alert, het staat altijd ‘aan’. Uiteindelijk raakt het verzwakt en kunnen infecties ontstaan. Hierdoor wordt er dan weer meer histamine vrijgemaakt, enzovoort. Door de glutenintolerantie kun je last hebben van chronische vermoeidheid, verwardheid, een slecht geheugen en een verminderde concentratie.
Enkele adviezen
Om klachten zo veel mogelijk te beperken, volgen hieronder de nodige adviezen. Het lichaam is de beste wetenschap. Door goed te luisteren naar de reacties van het lichaam, komt men er vanzelf achter wat de oorzaken zijn van longcovid. Houd eventueel een voedseldagboek bij.
Vanwege een verhoogd histaminegehalte kan een lage bloedsuikerspiegel ontstaan.
Dit is een functiestoornis en een reactie van het lichaam op voedselintoleranties. Deze stoornis wordt ‘hypoglykemie’ genoemd. Mensen met een lage bloedsuikerspiegel zijn chronisch vermoeid en kunnen zich moeilijk concentreren vanwege een tekort aan glucose. Door het voedsel- en leefpatroon aan te passen zullen klachten verminderen of zelfs verdwijnen.
In een lifestylemagazine stond de tekst: ‘Bij een lage weerstand werkt je afweersysteem niet goed en krijgen virussen en bacteriën meer kans. Dat moet je zien te voorkomen. Vermoeidheid, hoesten, keelpijn en koorts: het zijn allemaal signalen van een verminderde weerstand. Beschouw het als code rood: de hoogste tijd voor een gezondere manier van leven.’
Een gezonde voeding is de basis voor een goede weerstand. In een gezond lichaam met een sterk afweersysteem kan zich minder snel een ziekte (een virus) manifesteren. Een optimale gezondheid begint in een schone darm.
Ik wens iedereen veel gezondheid toe.
Didy van de Veer
- kies voor onbewerkte en plantaardige voeding die biologisch geteeld is;
- vermijd pesticiden, schadelijke E-nummers en hormoonverstoorders;
- laat granen en zuivel weg en kies voor groenten en fruit;
- zorg voor een evenwichtig dag-en-nachtritme en voldoende slaap;
- zoek contact met de natuur, ontspan en beweeg voldoende;
- vermijd stress en negatieve invloeden, ga goed om met emoties;
- door te huilen raak je gifstoffen kwijt;
- laat op een schildklierafwijking en een oestrogeendominantie testen;
- vraag om een bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek;
- zorg voor de nodige vezels door voldoende groenten en fruit te eten. Deze ontlasten de darmen;
- vermijd suiker, alcohol en complexe koolhydraten. Deze genotmiddelen veroorzaken gisting en slechte bacteriën in de darmen;
- drink voldoende water om de nieren te stimuleren;
- richt de aandacht op een goede buikademhaling;
- vergeet niet te lachen en huil wanneer je hier behoefte aan hebt;
- leg een warmwaterzak op de lever. Deze stimuleert dit orgaan om de gifstoffen te elimineren;
- gun jezelf een fijne massage of een bezoek aan de sauna.