Taks

Nr.280
Column

Je bent wat je eet. Dat hoef ik u verder niet uit te leggen. Het is dus een goed plan om de BTW op groenten te verlagen, en die op suikerhoudende producten en vlees te verhogen.

Toch schiet het maar niet op, met dat plan. Rara. Dus maar eens op onderzoek uitgegaan, in onze supermarkt. Ik zie er eindeloze gangpaden met frisfrank, met koekjes, met chips. Tig yoghurtjes met smaakjes. Vitrinekast na vitrinekast met vlees. En inderdaad, er is ook een eilandje met wat verse groenten.
Het is een afspiegeling van de wereld om ons heen, van de ketenbelangen die daar spelen. Want stel nu eens dat we helemaal geen vlees en zoet meer zouden kopen? Supermarkten zouden inkrimpen tot het formaat van een avondwinkel. Al dat vastgoed is dan niks meer waard, en de werkgelegenheid wordt bijna nul. De hele zoetwarenketen, van grondstoffenproducent tot zakjesvul-fabriek: failliet. En wat te denken van al die megastallen, met die miljoenen varkens en kippen?
Of van de veevoer-conglomeraten, de slachterijen, de laboratoria, de transporteurs…
Maakt u zich dus geen illusies. Het plan voor de vleestaks is al afgeschoten in de Tweede Kamer, en een besluit over de suikertaks wordt net zo lang gerekt
als destijds het verbod op roken in de kroeg – de vertragingstactiek is immers afgekeken van de tabakslobby.
Tja. Je bent wat je eet. Helaas blijft het intussen met die grote heren kwaad kersen eten.

Mart