Vers

Nr.277
Column

'Zo van het land, in de hand! Groente en fruit rechtstreeks van de boerderij. Zonder tussenkomst van derden.

Alles is dus sneller, verser en goedkoper in onze winkels!'
Dat is wat een supermarkt onlangs in een TV-reclame beweerde.
Maar kan dat eigenlijk wel? Ik weet ’t niet hoor, maar een krop sla die zo van ’t land komt, zit meestal onder de smurrie. De aarde zou dan nog aan de radijs hangen toch? Of halen ze alleen schoon, hangend fruit ‘van de boerderij’? Uit een hi-tech kas dan zeker.
Maar dat is niet wat ze ons laten geloven. De reclame toont landerijen, ik zag zelfs kolen. Moeten die niet eerst gekeurd worden dan? Worden kolen niet meer gelabeld en geprijsd? Worden groenten dan niet meer gewassen, gesneden, verpakt en niet meer centraal gedistribueerd?
Ik geloof er niks van. Ik snap het wel hoor: ‘van de boer’, korte ketens, lokaal … het is allemaal trendy en waarom zou je daar als multinational niet een graantje van meepikken?
Nou, hierom: het is een schoffering van al die kleine boeren, die wel echt de moeite doen om dit lokaal voor elkaar te krijgen. Het is consumenten wegzetten als kleine kinderen, die je wijs kunt maken dat de Sint rechtstreeks, zonder tussenkomst van derden, uit Spanje komt. Maar u heeft rond 5 december vast wel ondervonden dat dit toch iets genuanceerder ligt.

Mart