Voor zoete koek

Nr.279
Column

Zodra de woordvoerder van de tabaksdealers op de radio was, zette ik ʼm altijd wat harder. Zijn missie was het, om koste wat kost vol te houden dat roken niet slecht voor ons is. Sterker nog, volgens hem kochten we een pakje vrijheid.
Hij leek bloedserieus, maar voor de luisteraars was het absolute humor.
De man is afgelost door een cabaretière, namens het Kenniscentrum Suiker & Voeding dit keer. Ze stelt onder andere, en ik citeer, ‘dat het imago van suiker slechter wordt, terwijl het niet per se ongezond is’. Want: ‘suiker is een kool­hydraat en die heb je nodig’. 'Bovendien, je krijgt er geen rimpels van’. Suiker verslavend? Ook onzin. 'Het is allemaal gedrag, het kan dus nooit een verslaving zijn’. 'Onwaarheden weerleggen is een van mijn functies', zegt de sugarbabe nog.

Een paar jaar geleden onderzocht Foodwatch verbanden tussen de wetenschap en de suikerbusiness. Men ontdekte dezelfde strategie als bij ‘Big Tobacco’: wetenschappers plaatsten suiker in een positiever daglicht, bagatelliseerden de risico’s, bekritiseerden maatregelen om de suikerconsumptie te reduceren,
enzovoort. En al deze wetenschappers waren betrokken bij het Kenniscentrum, ‘dat zich inzet voor eerlijke informatie over voeding’.
Een ander geluid komt van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. In februari nog, bevestigde dit instituut verbanden tussen suikers en tal van gezondheidsproblemen. U leest er meer over in een van de volgende DNUA's.

Mart