Artikelen

Eczeem bij de baby? Kamille kan helpen!

Op etiketten lees je te vaak onnatuurlijke ingrediënten, waar de gevoelige babyhuid op kan reageren.

Eczeem komt ook bij baby’s voor en, als gevolg van synthetische kleding of kunstmatige zeep, helaas steeds vaker. Kamille kan dan herstellend werken.
Bijkomend voordeel is dat kamille ook een rustgevende werking heeft.

Een kennis van me, die een paar weken daarvoor was bevallen, vertelde mij: ‘Mijn baby heeft last van eczeem. Nu ben ik daarvoor bij de dokter geweest en die gaf me hormoonzalf. Hormonen en baby’s: ik weet niet wat ik daarvan moet denken. Weet jij of er een natuurlijk alternatief is? Want mijn moeder heeft een hormoonzalf destijds bij mijn zus gebruikt, toen ze klein was. Je kunt het nu nog steeds aan haar huid zien, die is op de behandelde plekken dunner en witter en ze kan er niet mee in de zon. Misschien dat de middelen tegenwoordig milder zijn, maar ik wil met mijn kindje geen risico lopen.’

Kamille is natuurlijk
We herkennen allemaal de zorg van deze jonge moeder wel. Ik heb haar geadviseerd om kamille te gebruiken.
Ze gaf helaas geen borstvoeding, anders kon zij de kamille zelf drinken zodat de baby het op die manier indirect binnenkreeg. Ik heb dus ook aangeraden om babymelkpoeder aan te maken met verdunde kamillethee. Om te beginnen in een kleine hoeveelheid, om te zien hoe de baby erop reageert. Om het dan, bij een goed resultaat, langzaam op te bouwen.
Ook tipte ik de moeder om elke dag een pot sterke kamillethee te maken en die aan het badwater van de baby toe te voegen.
En zie: na ruim een week had ik een blije
moeder aan de telefoon: het eczeem was bijna weg!

kamillethee


Oorzaken van eczeem
Naast het wegnemen van het ongemak, is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van eczeem.
Een plausibele verklaring is dat babykleding steeds vaker van synthetische stof wordt gemaakt. Hierdoor kan de baby zijn of haar warmte minder goed kwijt, wat leidt tot huidirritatie. Kleding gemaakt van een natuurlijke stof is daarom het beste.
Een andere oorzaak van huiduitslag bij baby’s kunnen verzorgingsproducten zijn zoals babycrème, -olie en -shampoo. Wanneer je de etiketten leest zie je helaas te vaak dat er onnatuurlijke ingrediënten in zitten waar de gevoelige babyhuid op kan reageren. Het beste is het, om de eerste tijd helemaal niets op de babyhuid te smeren. En als je toch iets wilt gebruiken, neem dan producten die uitsluitend van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt.
Ook kan eczeem een uiting zijn van een onbalans. Ervaart het kindje veel stress? Krijgt het genoeg aandacht en liefde?
Bekend is dat zoogdieren hun jong onmiddellijk na de geboorte uitgebreid schoonlikken. Bij het ontbreken van deze ‘massage’ gebeurt het regelmatig dat het jong sterft. Ook onze eigen kinderen hebben veel aanraking nodig. Door dit contact worden zij zich bewust van hun lichaam. Hoe vaker een kind wordt gestreeld, des te beter ontwikkelen de spieren en de hersenen zich. Daarnaast is aanraking essentieel voor het ontwikkelen van vertrouwen, acceptatie en gezondheid. Wanneer je een babymassage wilt uitvoeren met massageolie, denk dan zeker aan kamilleolie (gebruik hiervoor ook weer een merk wat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten bestaat, of kijk op internet hoe je het zelf maakt).

kamille


Andere toepassingen van kamille
Kamille is een breed inzetbaar kruid. Naast de herstellende werking voor de huid is ook het ontspanningseffect bekend. Bij angst, nachtmerries, slapeloosheid en stress kun je in de avond een kopje kamillethee drinken.
Minder bekend is dat kamille ook ondersteunt bij klachten aan het spijsverteringsstelsel, bijvoorbeeld bij maagpijn, buikpijn, kramp, diarree of obstipatie.
Ook bij menstruatiepijn geeft kamille verlichting. Niet alleen door het drinken van de thee, maar ook door het nemen van een kamillekompres op de buik. Het recept volgt later in dit artikel.
Baby’s die last hebben van doorkomende tanden krijgen vaak Chamomilla D4, de botanische naam van kamille. 'D4' wil zeggen dat het een homeopathische verdunning is. Hoewel dit product heel goed staat aangeschreven, zou je het ook eerst met kamillethee kunnen proberen.


Overdaad schaadt
Kamille behoort tot de geneeskruiden. Aan­geraden wordt om het maximaal drie weken achter elkaar te gebruiken, want bij overdadig gebruik zal het kruid uiteindelijk geen effect meer hebben of zelfs klachten kunnen veroorzaken.
Als de klacht na die periode nog niet over is, gebruik dan een paar weken een ander kruid. Bij een baby kun je bijvoorbeeld denken aan lindebloesem (bij onrust en slapeloosheid), aan driekleurig viooltje (bij eczeem of bij luchtwegklachten) of aan venkelzaad (bij darmkrampen en verkoudheid).

Een intensieve kuur met kamille wordt afgeraden bij zwangerschap. En zeker niet intensief gebruiken in combinatie met bloedverdunners en medicijnen die het reactievermogen beïnvloeden.

Kwaliteit
Het resultaat van een behandeling met kruiden is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van die kruiden. Bij gedroogde kruiden neemt die
kwaliteit langzaam af. Om de medicinale eigenschappen ten volle te kunnen benutten, wordt aangeraden om kruiden te gebruiken die maximaal een jaar oud zijn. Ook moeten ze in het donker bewaard zijn, want onder invloed van licht gaat de kwaliteit nog sneller achteruit.
Ooit hoorde ik van een vriendin die in een winkel werkte waar maar heel af en toe kruiden werden verkocht, dat ze kruiden had gevonden die meer dan 15 jaar achterin de schappen hadden gelegen! Omdat nu steeds meer mensen kruiden gebruiken, zal dat gelukkig niet meer gebeuren. Vooral niet met kamille, omdat dit een van de bekendste en meest gebruikte geneeskrachtige kruiden is.

Theezakjes met kamille raad ik altijd af. Want de theezakjes die in de fabriek gevuld en dichtgeplakt worden, gaan door een warme machine. Daardoor komt de geneeskrachtige werking te vroeg vrij en is de kans groot dat de theezakjes van een mindere kwaliteit zijn dan losse theekruiden.

vrucht

Uit de eigen tuin
Het beste is het om kamille in je eigen tuin te zaaien, of ergens op een ‘wild’ stukje land. Dan kun je de thee vers drinken (en eventueel wat extra plukken om te drogen).
Wilt u zelf kamille plukken? Let dan op, want er zijn veel planten die op kamille lijken. De echte kamille herken je onder andere aan de specifieke geur en aan de kleine holte in het gele hart van de bloem. Die kun je zien wanneer je de bloem doorsnijdt. Voor gebruik heb je alleen de bloemhoofdjes nodig.


Stomen
Naast de inname als thee, kun je ook stomen boven een pan met heet water waarin de kamille ligt. Bij een blaasontsteking, een schimmelinfectie, een ontsteking aan de vagina of in de baarmoeder kun je de pan in de toiletpot zetten om daar, uiteraard ontkleed, boven te stomen.


Andrea Bleeker, kruidengeneeskundige en -masseur
mail@kruidenmassages.nl

Recept kompres

Een kamillekompres kun je gebruiken bij eczeem, droge huid, (open) wonden, jeuk, pijn, krampen, zwellingen, verrekkingen, spit, spanningen, ontstekingen,
menstruatiepijn, en ook op de longen
bij een hardnekkige hoest.

Nodig

  • een eetlepel kamillebloemen
  • een kwart liter water

Procedure
Breng de kamillebloemen in het water aan de kook. Draai het vuur uit en laat het nog tien minuten staan met het deksel op de pan. Zeef de bloemen uit het water.
Maak een washandje nat met de ‘thee’ en leg die op de aangedane plek. Dek af met een handdoekje en eventueel met een kruik. Het kompres mag zo lang blijven
zitten als goed voelt.
Bewaar een eventueel restant van de thee in de koelkast en verwarm het weer voor gebruik.