Na twee lockdown-jaren met strenge maatregelen, opnames in ziekenhuizen, medicijnen en vaccins, zijn er nog steeds IC-bedden bezet. Ook lezen we dat sommige ouderen ziek werden nadat ze twee keer zijn gevaccineerd. En bij enkele jonge vrouwen ontstaat een afname van witte bloedcellen – en daardoor een bloedstolsel – na de toediening van een vaccin. We blijven met veel vragen zitten. Kan er ook niet iets anders aan de hand zijn, zoals een verstoord afweersysteem, overgewicht, diabetes, een voedselintolerantie of een verhoogd histaminegehalte?
Intensivisten geven aan dat 80% van de IC-patiënten diabetes en overgewicht heeft. Een arts vertelde dat de opnames niet direct met het virus zelf te maken hebben, maar een heftige reactie zijn van een door het virus op hol geslagen afweersysteem. Dat komt inderdaad veel voor bij mensen met diabetes en overgewicht, maar ook bij mensen met een allergie of een voedselintolerantie.
Een grote groep mensen kiest voor een vaccin, ondanks de mogelijke bijwerkingen. En waardoor ontstaan die bijwerkingen? De vraag is: hoe weet je dat er antistoffen zijn aangemaakt? Hoe lang blijven deze in het lichaam? Mensen met een ernstige allergie voor bepaalde stoffen wordt het vaccin in ieder geval ontraden.
Op zoek naar de echte oorzaken
Helaas kunnen we constateren, dat de maatregelen en de vaccins weinig opleveren. Zou het misschien verstandig zijn, om in plaats van het symptoom te bestrijden (met vaccins en medicijnen), naar de oorzaken te zoeken? Om te kiezen voor preventie, dus o.a. voor het opsporen van voedselintoleranties? Deze kunnen immers een relatie hebben met autoimmuun- aandoeningen zoals overgewicht en diabetes, door verstoring van het afweersysteem.
Ziekte komt binnen door de mond. Door wat wij eten, drinken of roken. Overmatige consumptie van vlees en kaas, alcohol, suiker en granen zijn schadelijk voor onze gezondheid. Door een vervuilde darm, met veel slechte bacteriën, verzwakt ons immuunsysteem. Praktijkervaring toont aan dat ongezonde eet- en leefgewoonten en voedselintoleranties een grote rol spelen in het ontstaan van schadelijke bacteriën. Een virus heeft dan normaal gesproken als functie, deze ziekteverwekkende bacteriën te vernietigen.
Glutenintolerantie
De eiwitachtige kleefstof gluten bevindt zich in de granen tarwe, haver, gerst, rogge, spelt en kamut. Omdat de mens van nature een vruchteneter is en geen graaneter, ontstaat er een intolerantie voor gluten. Ook in Nederland is er sprake van een overmatige, bijna verslavende consumptie van graanproducten zoals brood, pasta, koek, pizza en gebak.
Gliadine, het eiwit in gluten, veroorzaakt een ontstekingsreactie en daardoor een beschadiging aan de slijmvliezen van de darmen. Door een gemis aan enzymen wat daarvan het gevolg is, worden de eiwitten niet afgebroken en blijven deze onverteerbaar achter in het lichaam. Er vormen zich gifstoffen. Hierdoor wordt het tegengif histamine vrijgemaakt in de mestcellen, om te strijden tegen deze schadelijke eiwitten. Granen hebben dus niet alleen een slijmvormende en verzurende werking, maar zijn ook histaminevrijmakers. Er is met andere woorden, een directe relatie tussen glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte.
Omdat de mens geen ‘granivoor’ is, heeft eigenlijk iedereen op deze wereld een intolerantie voor granen, voor gluten. Veel mensen drinken alcohol. De gluten die ook in bier voorkomen, beschadigen de darmslijmvliezen waardoor zink, ijzer, kalk, vitamine B en D aan het lichaam worden onttrokken. Door een zinktekort verzwakt het afweersysteem en treedt er een verlies aan smaak en reuk op. En dat is een symptoom dat ook voorkomt bij mensen met covid.
Virus als vuilnisman
Door schadelijke bacteriën ontstaat een ongezonde darmflora. Hierdoor verzwakt het afweersysteem en treden infecties op. Een virus heeft normaliter de functie van vuilnisman. Als er slechte bacteriën zijn, ontstaat er een virus dat die bacteriën moet opruimen. Zonder dergelijke virussen zou ons lichaam overspoeld worden door slechte bacteriën.
Bijvoorbeeld, door een overmatige consumptie van suiker, granen en alcohol kan een schimmelinfectie ofwel candida in de darmen ontstaan die klachten als vermoeidheid, darmstoornissen, benauwdheid en infecties veroorzaakt. Een virus is dan een biologische bestrijder. Het is eigenlijk geen vijand, maar een vriend.
De Italiaanse arts Luciana Baroni schrijft in haar boek Vegan senza Glutine over de relatie tussen glutenintolerantie (een auto-immuunaandoening), virussen en bacteriën. Een citaat uit het boek: ‘Hoe groter de kwantiteit van nuttige bacteriën in onze darmen, des te groter de afweer van onze darmslijmvliezen die een positieve invloed hebben op ons welzijn, zowel lichamelijk, immunologisch als emotioneel.’
In de media werd ruime aandacht geschonken aan de vroege screening bij baby’s, op glutenintolerantie (coeliakie).
Diverse specialisten van het LUMC pleiten voor deze screening, gezien het feit dat steeds meer kinderen coeliakie ontwikkelen. De kinderen hebben klachten als groeiachterstand, vermoeidheid, gedragsproblemen, buikpijn en darmstoornissen zoals atrofie van de darmvlokken. Zodra deze kinderen een glutenvrij voedingspatroon volgen, verdwijnen de klachten.
De specialisten geven ook aan dat veel mensen een glutenintolerantie hebben zonder dit te weten. Bij hen is wel sprake van veel vage klachten. Maar huisartsen onderkennen een glutenintolerantie helaas vaak niet, of te laat.
Verstoord afweersysteem
Het afweersysteem zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen, zoals bepaalde bacteriën en ongewenste virussen, onschadelijk worden gemaakt. Daardoor kunnen infecties zich niet ontwikkelen. Voor een sterk afweersysteem zijn de witte bloedcellen nodig. Bij iemand met glutenintolerantie beschouwt het verstoord afweersysteem gluten als een schadelijke stof en valt het eiwit aan met behulp van de witte bloedcellen. Antistoffen worden aangemaakt. Een verstoord afweersysteem ontstaat omdat het darmslijmvlies is beschadigd. Het histaminegehalte raakt hierdoor verhoogd. Een andere verklaring is de aanwezigheid van een virus dat ‘adenovirus 12’ wordt genoemd. Dit virus lijkt qua structuur op gluten. Er bestaat nog veel onzekerheid over dit virus.
Zelf ben ik van mening dat gluten een rol spelen bij het ontstaan van virussen, omdat granen veel slechte bacteriën veroorzaken in de darmen.
Histamine-intolerantie
Praktijkervaring tijdens de afgelopen 35 jaar heeft aangetoond dat veel mensen een verhoogd histaminegehalte hebben. Histamine behoort tot de groep ‘biogene aminen’ en is een lichaamseigen, hormoonachtig eiwit dat invloed heeft op de bloeddruk, bloedvaten, bloedsomloop, ademhaling, afweer en hormonen. Dit eiwit wordt in het lichaam gevormd bij allergische reacties zoals astma en hooikoorts, maar ook als gevolg van stress, toxinen, geneesmiddelen en vaccins. Histamine komt voor in mens, dier en plant – dus ook in onze voeding. Door overmatige consumptie van dierlijke eiwitten, alcohol, granen en pesticiden wordt histamine vrijgemaakt in de mestcellen die zich bevinden in de slijmvliezen van de luchtwegen. Hierdoor verzwakt ons afweersysteem steeds meer, waardoor gezondheidsproblemen kunnen optreden.
Indien er te veel histamine in het lichaam is, kunnen de volgende klachten ontstaan: koorts, benauwdheid, rillingen, vermoeidheid, darmklachten, hoesten, niezen, zwelling van weefsel, contractie van spierweefsel, versnelling van de hartslag, druk op het hart, ophoping van bloed dat leidt tot een bloedstolsel, diarree en infecties.
Deze klachten komen overeen met de symptomen die ook optreden bij griep en … covid. Daarom vermoed ik dat er sprake kan zijn van een variant van griep, die gepaard gaat met veel onderliggend lijden en voedselintoleranties. Door een teveel aan histamine kan een bloedstolsel en afname van witte bloedcellen ontstaan, die betrokken zijn bij de immuniteit van het lichaam tegen ziekten. Als ervaringsdeskundige denk ik dat de bijwerkingen van medicijnen en vaccins te maken kunnen hebben met het vrijkomen van histamine dat het lichaam beschermt tegen deze ‘lichaamsvreemde’ stoffen. Een intolerantie voor gluten en histamine is een auto-immuunaandoening. Hierdoor reageert het overactief afweersysteem op de lichaamseigen stof histamine en op het eiwit gluten.
Eet- en leefpatroon aanpassen
Als wij de woorden ‘besmetting’ en ‘corona’ zouden weglaten, zullen de gevoelens van angst en denkverwarring verminderen. Wij kunnen dan onze aandacht richten op de onderliggende aandoeningen, met name op het opsporen van voedselintoleranties. Deze hebben een relatie met de auto-immuunaandoeningen diabetes en overgewicht die voorkomen bij veel mensen die op de IC liggen.
Het is verstandig om het eet- en leefpatroon aan te passen en te werken aan preventie. Door de wetten van de natuur te volgen, zal onze afweer versterkt worden. In een gezond lichaam kan zich geen ziekte (en dus geen virus) manifesteren. Op een natuurlijke manier wapenen we ons lichaam tegen een virus, door te zorgen voor de juiste bacteriën in onze darmen. Ter preventie kunnen we kiezen voor biologische, plantaardige en glutenvrije voeding. Zonder pesticiden en schadelijke E-nummers zoals E-621. Een sterk afweersysteem huist voor 75% in de darmen en beschermt ons lichaam tegen slechte bacteriën, virussen en infecties.
Glutenvirus
Steeds meer volwassenen en kinderen hebben voedselintoleranties. Hun histaminegehalte is verhoogd, het verstoorde afweersysteem reageert overactief op voedingsmiddelen die histamine bevatten of vrijmaken. Bij een intolerantie is er sprake van een gemis aan enzymen. Erfelijke aanleg en een gendefect spelen een grote rol. Iedere generatie lijkt steeds zwakker te worden. Daarom pleit ik voor meer aandacht voor de relatie tussen voedselintoleranties en verstoorde afweersystemen waardoor diabetes, overgewicht en covid een kans krijgen. Ongeveer 40% van de bevolking heeft overgewicht. Over twintig jaar zal ook 40% van de mensen een chronische aandoening hebben. Onderzoek, praktijkervaring en de verhalen van veel mensen bevestigen dat gluten een gevaar vormen voor de gezondheid van de wereldwijde populatie. Ik noem het virus daarom ook ‘het glutenvirus’.
In mijn boek Levend voedsel vind je nuttige adviezen over hoe je met natuurlijke eet- en leefgewoonten je lichaam kunt wapenen tegen ziekten, dus ook tegen een ongewenst virus.
Ervaringsverhalen
Tijdens de verwarrende periode die we het afgelopen jaar meemaakten, sprak ik met mensen die ziek zijn geweest. De klachten die zij benoemden kwamen overeen met de klachten van een glutenintolerantie c.q. een verhoogd histaminegehalte. Ik ben van mening dat een griepvorm wel degelijk aanwezig was, gezien de symptomen. Op het journaal vertelde een jonge vrouw over haar klachten die ze na een jaar nog steeds had, zoals smaak- en reukverlies. Dit symptoom kan duiden op een tekort aan het mineraal zink. Het eiwit gluten in granen – maar ook in bier – onttrekt zink aan het lichaam, waardoor het afweersysteem verzwakt. Ook had deze vrouw last van vermoeidheid en spierzwakte. Andere mensen gaven aan ook spierpijn en pijn op de borst te hebben. Vooral de chronische vermoeidheid remt hen in hun functioneren.
Buitenshuis werken is vaak onmogelijk. Dergelijke symptomen duiden op die van een glutenintolerantie en een verhoogd histaminegehalte. Veel mensen hebben deze auto-immuunaandoeningen zonder dit te weten, maar intussen heeft men veel vage klachten. Het wordt hiermee steeds duidelijker dat overgewicht en diabetes, een verzwakt afweersysteem en niet erkende voedselintoleranties ook met covid in verband kunnen worden gebracht.
Ik wens iedereen een goede gezondheid toe. Deze begint in onze darmen. Als je gezond bent, heb je 100 wensen. Wanneer je ziek bent, heb je maar 1 wens en dat is gezond worden. Wees lief voor je afweersysteem.
Didy van de Veer
www.levendvoedsel.nl
didyvandev@yahoo.com
Met andere woorden: geen angst maar actie. Beter voorkomen, dan genezen. Geen ziekte bestrijden, maar gezondheid bevorderen. Voedselintoleranties opsporen en het afweersysteem versterken.