Als we eten klaarmaken, zijn we ons dan bewust voor wie of waarom we dat doen? ‘Natuurlijk hebben we allemaal behoefte aan eten’, zul je zeggen. We letten op de vitamientjes en een smakelijke verscheidenheid zodat er gekozen kan worden uit wat we nodig hebben, toch? Maar wát nemen we eigenlijk tot ons? In hoeverre zijn we ons bewust van de energetische voedingswaarde van ons voedsel, als we ons eten gaan bereiden?
In ons lichaam en in onze geest is er ieder moment de beleving van het hier en nu, die vaak gevormd wordt door herinneringen aan het verleden en hoop voor de toekomst. Maar in energie is er geen heden, noch een verleden of een toekomst, omdat energie is. Energie is de bron van verandering èn tegelijkertijd de bron van continuïteit, de bron van stilte èn van voortgang, de bron van beweging èn van rust, de bron van kracht èn van liefde en licht, de bron van alles èn niets. En dit alles tegelijkertijd!
Ons voedsel bevat ook energie, naast de vitaminen, mineralen, koolhydraten en vele andere substantiële onderdelen. Wij eten wat we aan voeding nodig hebben, zowel voor het lichamelijke als voor het geestelijke aspect van ons menszijn. Voeding is dus veel meer dan alleen voedsel voor het lichaam!
Granen
Laten we ons dus eens afvragen welke energieën er in de verschillende soorten voedsel zitten. Allereerst de granen.
Als we letten op de bloeiwijze van de verschillende granen, kunnen we al iets meer ontdekken over hun functie. Gewoon, je bewust worden van de verschillen in hun uiterlijk en waar ze je aan doen denken.
De granen met hun lange stengels en hun pluimpjes bovenin laten de enorme groeikracht zien en een reiken naar ‘boven’, terwijl ze
buigzaam waaien in de wind en lekker stevig in de grond staan. Tegelijkertijd zit hun belangrijkste vorm van voeding in de toppen.
De granen ontstaan uit de kiemkracht van de aarde, vermengd met zon en water. We kunnen ons vast wel een voorstelling maken hoe een graanveld zich in het seizoen ontwikkelt. De energie die aanwezig is in alle granen is een aardse
energie. Deze energie zal ons inderdaad ‘aarden’. Granen geven ook het gevoel van zwaarte af, van stevigheid en bodem.
Deze aardse energie kan de polariteit aantrekken van ons geven en nemen. Waarmee bedoeld wordt dat we hiermee ons bewust worden van de wijze waarop we omgaan met datgene wat we tot ons nemen en vanuit onszelf naar buiten brengen. Deze vorm van energie is nodig om ons mensen bewust te maken van onze stoffelijkheid en ons doel van verwezenlijking.
Vruchten
Anders is het met vruchten. Vruchten zijn het resultaat van rijping. De energie die de vruchten in zich dragen is er dus ook één van rijping. Vruchten laten een vorm van gerijptheid, in een bepaalde energie, aan de mens zien.
Iedere vrucht heeft een ander rijpingsplan. Denk maar eens aan een sinaasappel, die door pure rijping zijn sap verzamelt door de warmte van de zon en relatief gezien weinig water nodig heeft. Niet voor niets groeit deze vrucht in zonnige landen.
Appels, die in ons land tot rijping komen, verdienen hun sap veel meer door het water en zijn minder afhankelijk van een langdurig
stralende zon. Wel zit er zonne-energie in, maar in de vorm van licht, en minder in de vorm van warmte zoals bij een sinaasappel. Iedere vrucht heeft dus een eigen rijpingsplan.
Zo komt ook in onze gedachten de energie van rijping op verschillende manieren tot uiting. Niet alleen in de materie, maar ook in de
persoonlijke geest geeft de energie van de vrucht ... vruchtbaarheid.
Wat de smaak van de appel of de sinaasappel betreft: ze kunnen beiden zuur zijn of zoet, maar in de beleving van het eten geven ze een totaal andere sensatie.
Beide vruchten bevatten sap, maar de energetische opbouw daarvan komt uit andere bronnen! Het is voor de energie dus niet zozeer van belang hoe een vrucht smaakt, maar meer welk rijpingsproces eraan ten grondslag ligt.
Natuurlijk is ‘smaak’ ergens wel van belang. Door onze behoeften aan de smaak van zout, zoet, zuur of bitter kunnen we onze innerlijke balans herstellen. Maar laten we dan vooral kijken op welke manier dit zout, zoet, zuur of bitter zich heeft gevormd, om zodoende de energie van het rijpingsproces ook bewust te kunnen consumeren. Laten we de eerstvolgende keer als we een hapje appel nemen hier eens bij stilstaan, om te ervaren wat we met het hapje aan energie toevoegen aan onszelf.
Groenten
Als volgende komen de groenten aan bod. Groenten zijn zowel aards in energie, als hemels in opbouw. Groenten dragen de
energie van opbouw in zich. Als we kijken naar een aardappel, een wortel of een radijs kunnen we opmerkelijke verschillen zien.
Bijvoorbeeld het verschil in de kleuren: de aardappel verspreidt zijn schat ondergronds in een bruingele kleur van ‘aarding’. Prachtig is ook de wortel, die zich ondergronds tot een lange vorm in helder oranje ontwikkelt. Zonder licht! Gewoon in het donker gegroeid, levert de wortel de energie van de wilskracht die nodig is om onze ‘geest tot manifestatie’ te voeden.
En het kleine ronde, rode radijsje, met zijn helderwitte binnenkant, die onze basis versterkt en onze helderheid laat opbloeien?
Heb je er ooit op deze manier bij stilgestaan wanneer je een radijsje in je mond stopte?
Groenten zorgen voor opbouw in de vorm van structuurbrengers. Iedere groente laat een andere structuur zien, in celopbouw en als geleider van water. Water stuurt een stroom aan in de celstructuur en deze energie heeft de mens nodig tot ontplooiing van het zijn.
Denk eens aan de prachtige lange prei, voor de helft gevormd onder de grond en de andere helft erboven. Een echte brenger van evenwicht tussen lichaam en geest. Lettend op de smaak die zich wat uiig voordoet, merken we op dat ook de prei het innerlijke water in ons zal laten vloeien, waardoor we onze volgende stap op onze weg soms in bepaalde mate kunnen ruiken.
Over naar de boontjes, die hangend boven de grond hun vorm tonen. Ze zijn afhankelijk van de kracht van de steel. De steel als de ruggengraat van de bonenstaak brengt een veelvoud aan boontjes tot ontwikkeling.
Zo zou er veel meer gezegd kunnen worden over de verschillende groenten. Door de vorm van wortel, steel, blad en vrucht met ieder hun eigen specifieke energie te bekijken, kunnen we de energetische waarde van voeding onderzoeken. We kunnen ook bekijken welke delen we nuttigen en waarom.
Noten
En niet te vergeten de noten. Zij bevatten een zeer rijke vorm van energie. Let maar eens op het verschil tussen een okkernoot en een hazelnoot. De één lijkt verdraaid veel op een hersenpannetje en de ander is een knolrond compact bolletje. En de kokosnoot… wat een verrassing als die zijn inhoud laat zien.
Door de rijkdom van deze energiebronnen hebben we – voor zowel de ziel als voor het lichaam – niet veel noten nodig als voedingsmiddel.
Tot slot
Door de voeding die we tot ons nemen, ervaren we welke energieën voor ons belangrijk zijn.
Welke energie willen wij toegevoegd zien? Welke energie hebben we broodnodig? We kennen allemaal de behoefte aan een specifiek voedingsmiddel van tijd tot tijd.
Van invloed daarop zijn de vorm, de kleur, de tijd van wasdom, de vorm van de groei en de tijd van oogsten. Allemaal aspecten die jouw behoefte aan een bepaalde energie helpen inzien.
Geef toe aan je gevoel en neem naast het voedingsmiddel zelf, ook de energie ervan op en besef waar je naar op zoek bent! Het
ontdekken van de waarde in energie kan je beslist veel plezier geven.
De natuur biedt ons dit via ons voedsel en dat is van invloed op onze fysieke en mentale structuren. De natuur doet dit met de
onderliggende energie die de mens de juiste innerlijke voedingsenergie geeft die hij nodig heeft. Prachtig toch?
Monique Hagemeijer
https://moniquehagemeijer.nl