Het is zomer en veel planten staan in bloei. Je ziet al die vele variaties aan kleuren en vormen in de natuur. De bijen, vlinders en hommels vliegen af en aan en zijn druk bezig om alle nectar uit de bloemen te halen. Heerlijke zomerse taferelen. Een zachte zomerbries en een zonnetje maken ons blij met al het moois dat de natuur steeds weer te bieden heeft.
Hoe lang een plant bloeit is erg verschillend, afhankelijk van de vraag of je het hebt over eenjarige of meerjarige planten. Als je een meerjarige plant in de tuin wilt hebben met een uitzonderlijk lange bloeiperiode (mei t/m november), dan is de Tanacetum parthenium, ofwel moederkruid, een optie.
Moederkruid is van oorsprong inheems op de Balkan en in Klein-Azië. De Grieken hebben dit kruid al vroeg verder verspreid door heel Europa, zelfs tot in Amerika.
De Latijnse naam Tanacetum is vermoedelijk afgeleid van het Griekse 'athanasia', wat 'onsterfelijkheid' of ook wel 'eeuwigdurend' betekent. Wat mogelijk weer te verklaren is op basis van van de lange bloeitijd van het moederkruid.
Het is een plant uit de composietenfamilie en wordt zo’n 60 tot 90 centimeter hoog. De plant groeit het liefst op een droge, goed doorlaatbare voedselrijke grond en op een zonnige plaats. Nu lijkt moederkruid qua bloeiwijze erg op de welbekende kamille (Matricaria). Het verschil kun je goed zien aan het gele bolletje in het midden van de bloem. Bij de kamille is deze bol en bij moederkruid plat. Ook het blad verschilt, bij de kamille is dat fijntjes en sterk vertakt, bij moederkruid is het minder fijn verdeeld.
Moederkruid wordt vooral aangeprezen als kruid voor problemen met de baarmoeder, met name om de nageboorte na een bevalling los te maken en af te drijven.
In de middeleeuwen paste men het kruid toe bij koorts en koude rillingen.
Maar ook bij hoofdpijnklachten raadde men moederkruid al aan. In de jaren zeventig is er een Brits onderzoek gedaan naar de werking van moederkruid bij hoofdpijn. Vooral bij migraine en spanningshoofdpijn bleek het kruid zeer effectief te zijn.
Moederkruid heeft verder een krampwerende werking op de gladde spieren van de vaatwanden, waardoor het een licht ontspannende werking heeft op de bloedvaten, met name in het hoofd.
Ik kom nog even terug op het verschil tussen het kamilleplantje en moederkruid omdat er ook een leuke overeenkomst is. Zoals ik al beschreef lijken de bloemen behoorlijk op elkaar, maar is er qua werking ook een bepaalde overeenkomst tussen moederkruid en kamille. Beiden hebben namelijk een ontkrampende en rustgevende werking en beiden hebben ook een gunstig effect bij problemen met de baarmoeder.
Let wel, zwangere vrouwen en mensen die bloedverdunners gebruiken, wordt afgeraden om tinctuur / thee te gebruiken van moederkruid.
Moederkruid heeft een typische, behoorlijk sterke geur. Daarom dacht men vroeger dat de plant de lucht zuiverde en zo ziektes verjoeg. Ook insecten en ongedierte zouden door de geur op grote afstand blijven.
Ook nu nog vind je van deze oude gebruiken soms iets terug, maar dan in de kledingkast bijvoorbeeld. Laat het blad en de bloemen drogen, stop ze in linnen zakjes en leg deze in de kledingkast om zo motten uit de buurt te houden.
Helaas komt moederkruid tegenwoordig niet zo heel vaak meer voor in de tuin, terwijl het zo’n prachtige plant is die uitstekend past in een border. Je kunt ze als vaste plant kopen, maar zaaien is ook zeker de moeite van het proberen waard.
Moederkruid is een zeer geschikte snijbloem, waar je langdurig plezier van hebt.
Combineer het met korenbloemen, calendula en/of vrouwenmantel.
En wie wil nu niet zo’n mooie, langdurige bloeier in de tuin? Terwijl je op een schaduwrijke plek zit met een kopje thee, wegdromend van al dat moois?
© Annemieke Huibers, 2022
Instagram: Miektuin