Voorwoord Nr.287
Toen ik 30 jaar geleden verhuisde naar de plek waar ik nu nog steeds woon, was er in het straatje slechts 1 lantaarnpaal, en die was kapot. Daardoor was het ’s nachts geregeld pikkedonker. Ik vond dat heerlijk.
Inmiddels is de lantaarnpaal allang gerepareerd natuurlijk. Er zijn ook meer huizen in de buurt gekomen die verlichting hebben in de tuin en op het erf. Het echte donker is daarmee langzaamaan verdwenen. Over de waarde van het donker en de effecten van lichtvervuiling heeft Carin Wennink een mooi artikel geschreven.
Lichtvervuiling is overigens niet de enige soort vervuiling die schadelijk is voor onze gezondheid. Wat te denken van milieuvervuiling en alle giftige stoffen die in onze leefomgeving voorkomen?
Wist u bijvoorbeeld dat Parkinson als belangrijkste oorzaak heeft de aanwezigheid van te veel gifstoffen in de hersenen? Wat het gebruik van die gifstoffen betreft moet er echt iets gaan veranderen in de wereld. Maar hoe vervelend Parkinson ook is, er is altijd hoop. Homeopathisch arts Michel de Sonnaville belicht in dit verband de mogelijkheden van homeopathie.
Leefstijl en gezonde voeding spelen daarbij een rol. Ook bij longcovid is dat van belang. Didy van de Veer geeft adviezen die kunnen helpen de ongemakken te verminderen.
Verder een interessant artikel over fruit. En de vlier en de tondelzwam worden in het (najaars)zonnetje gezet. Je zou zo zin krijgen om een lekker vlierbessensapje te maken of een tondelzwamtheetje.
Ik hoop dat u weer veel plezier beleeft aan deze uitgave.